SGK

İş Veren AGİ Ödemek Zorunda Mı?

İş verenler tarafından devlete ödenmesi gereken paranın bir kısmının düşük maaşla çalışan kişilere verilmesi uygulamasına AGİ denilmektedir. İş  verenler her ay devlete çalıştırdıkları işçilere verdikleri maaşlar oranında ayrıca devlete de vergi ödemek durumundadır. Bu noktada devlet, iş verenden tahsil etmesi gereken paranın bir kısmını tahsil etmeyerek o paranın işçiye verilmesini şart koşmaktadır. Ama bazı iş verenlerin AGİ ödemesi yapmadığı görülmektedir. Peki İş veren AGİ ödemesi yapmak zorunda mı?

AGİ yani asgari geçim indirimi ile ilgili birçok soru gelmektedir. Bunların başında birçok iş verenin ödemekten kaçındığı AGİ tahsilatları gelmektedir. İş verenlerin devlet tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmemesi birçok iş verenin işçisine vermek zorunda olduğu AGİ’yi ödememesine neden olmaktadır.

 

Patron Asgari Geçim İndirimini Neden Vermez?

Bilindiği gibi 2017 rakamlarına göre güncel asgari ücret 1404 TL’dir. Bu düşük rakamlara rağmen iş verenler işçilerine daha az para vermek için değişik yöntemler geliştirmiştir. Bunların başında da işten çıkarma yöntemi gelmektedir. İşçiler hakları olan AGİ’nin ödenmesi gerektiği ile ilgili bir başvuru yaptığında anında kendilerini kapı dışarı bulmaktadır.

Bu noktada işçilerin eli kolu bağlı olduğu için işçiler de buna razı olmaktadır. İşçilerin işsizlik korkusu nedeni ile sessiz kaldığı bu durumun çözümü ne olabilir?

İş Veren AGİ Ödemek Zorunda Mı? ( AGİ HESAPLAMA 2018)
İş Veren AGİ Ödemek Zorunda Mı? ( AGİ HESAPLAMA 2018)

AGİ Ödemeyen İş Veren Nereye Şikayet Edilir?

AGİ ödemeyen iş veren aslında aleni olarak vergi kaçırmış olmaktadır. İşçilerin hakkını vermeyen iş veren hem devletten vergi kaçırmış oluyor hem de işçisinin de hakkını yemiş olmaktadır. AGİ konusunda kısaca şunu söyleyebiliriz; devlet, işverenden alması gereken parayı almayıp bu paranın işçiye verilmesini istemektedir. İş veren de bu noktada toplu sözleşmede gerekli sözleri vermesine rağmen işçisine bu parayı vermeyip aynı zamanda vergiden de kaçırmış olmaktadır.

Bu durumun düzeltilmesi için iş yerine müracaat eden kişilerin başvurularının kabul edilmemesi sonrası, kişiler iş verenleri şikayet edebilir. Bu şikayet noktalar şunlar olacaktır;

  • Çalışma Müdürlükleri
  • Sosyal Güvenlik Müdürlüğü
  • Alo 170 aranabilir
  • 444 0 189 numaralı vergi kaçırma ihbar hattı aranabilir
  • Vergi dairesine direkt başvuru yapılabilir

Görüldüğü gibi iş verenin  şikayet edilebilecek bir çok merci bulunmaktadır. İşçilerin alması gereken AGİ’nin zamanında ödenmemesi iş verenler için daha sonra sorunlara neden olacağı için iş verenlerin de bu ödemeleri zamanında yapması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu