Büyük Baş Hayvan Sigortası Ücret Hesaplama 2017

Büyük baş hayvanları olan çiftçiler, köylüler hayvanlarının başına gelebilecek bazı üzücü durumlara karşı büyük maddi kayıplar yaşamamak için hayvanlarını sigorta kapsamına almak isteyebilir. Hayvan ölümlerine, sakatlanmalarına ve de çalınmalarına karşı sigortalatmak oldukça büyük avantaj sağlayacaktır. Peki büyükbaş hayvan sigortası ücret hesaplama nasıl yapılmaktadır. Devlet destekli hayvan sigortası nasıl yaptırılır. Büyükbaş havyan sigortası ücret hesaplama 2017 hakkında tüm detaylar…
İnek, Sığır, Manda Sigortası Ücretleri 2017
Çiftlik sahipleri ya da küçük köylere oturan ve evinde inek başta olmak üzere değişik büyükbaş hayvan yetiştiren kişiler, hayvanlarının ölmesi ya da çalınmaları durumunda karşılaşabilecekleri zararları en aza indirmek için yüksek de olsa hayvan sigortası yaptırırlar. Peki, hayvan sigortası primleri nasıl belirlenmektedir.
HAYBİS (Hayvan Bilgi Sistemi) Esasına Göre Sigorta Prim Belirleme
Türkiye’de bütün büyükbaş hayvanlar kontrol altında tutulmaktadır. Kulak küpelerinde bulunan numaraya göre HAYBİS sistemine entegre edilen hayvanların yaşı, cinsiyeti, verimliliği ve diğer bütün kimlik bilgileri mevcuttur. Sigorta şirketi eksperi gelip sigorta yaptıracağı zaman HAYBİS’e göre bir değer belirler ve ona göre hayvanlara hayat sigortası yaptırılır. Peki büyükbaş hayvan sigortası neleri karşılar ve neleri karşılamaz?
Aşağıdaki grafikte hayvan sigortası yapılırken hasar tespiti ve buna bağlı olarak ödenecek tutarın belirlenme yöntemi gösterilmektedir.

Hayvan Sigortası Neleri Karşılar?
Evinde ya da besihanesinde hayvanlarını sigortalatan kişiler, belli şartlar altında sahip olduğu hayvanının başına gelen birçok kötü durum sonrası sigortadan parasını alabilecektir. Bu durumlar;
Genel Kurallar A.3 maddesinin A maddesinde ifade edilen rahatsızlık dışında olmak üzere, bütün hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale
Bütün olumsuz kazalarda, kurt, domuz gibi hayvan saldırısı, yılan ve akrep ısırması
Zehirli yabani otları ve yem’e bağlı zehirlenmeler
Bütün şimşek, yıldırım, sel ve doğal afetler ve güneş çarpması
Yangın veya infilâk gibi durumlarda hayvan sigortası geçerli olacaktır.
Hayvan Sigortasında Devlet Desteği Ne Kadar?
Devlet politikası olarak hayvanların sağlıklı olması amaçlanmaktadır. Bu noktada, hayvanların garanti alınması için köylüler desteklenmekte ve sigortalarının bir kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır.
Şu anda büyükbaş hayvan sigortasında devlet desteği %50 oranındadır. Yani büyük baş hayvanını 300 TL’den sigorta yapacak olan birisi bunun en fazla 150 TL’sini öderken diğer yarısını da devlet ödeyecektir.
Devlet büyükbaş hayvanlar için bir sigorta teşvik programı uygulamaktadır. Bu desteğin 2018 ve daha sonraki yıllarda da devam etmesi beklenmektedir.