Genel

İşsizlik Maaşı Alma Şartları

İşten çıkan kişiler uzun süre iş bulamadıklarında İş Kura başvuru yaparak belli bir süreyi kapsayacak şekilde işsizlik maaşı alabilir. İşsizlik maaşı için istenen koşulları ve işsizlik maaşını  süresini bu yazımızda belirttik.  İşten çıkarılan ya da iş yeri kapanan kişiler için işsizlik maaşı geçerlidir. Yani iş yerinden kendi isteği ile ayrılan kişilere bu para verilmez. Ama sağlık açısından sorunlu kişilere istifa edilmiş ise bile raporlar doğrultusunda bu yardım yapılabilir.

Özetle; kişinin işsizlik maaşını alabilmesi için iş yerinden kendi isteği dışında çıkmış olması ve istifa etmemesi gerekmektedir. Zaten amaç da kişilerin mağdur olmamasıdır. Yeni bir iş bulununcaya kadar kişiye, 6 ay, 8 ay ve 10 aylık şeklinde maaşlar verilmektedir. Kaç ay maaş alınacağını ve kimin ne kadar süre ile destek alabileceğini de detaylı şekilde yazdık.

İşsizlik Maaşı Nedir?

İşçinin işten çıkarılmasından, yeni bir işe girene kadar devletin aylık olarak işçiye belirli bir miktar maaş vermesine işsizlik maaşı denilmektedir. İşsizlik maaşı 8 ay boyunca verilmekte olup, sadece 1 dönem verilip tekrarı bulunmamaktadır. İşsizlik maaşı belirli dönemde işten ayrılmak zorunda kalan çalışan için devletin sunmuş olduğu güzel bir çalışmadır.

Peki, işten ayrılan her işçi işsizlik maaşı alabilir mi? İşsizlik maaşı ne kadar olarak belirlenmiştir? Gibi işten ayrılan işçilerin en çok merak ettikleri soruların cevaplarını sizler için araştırdık. İşte detaylar

İşsizlik Maaşı Alım Şartları

İşsizlik maaşından faydalanabilmek için işçi hangi durumlarda işine son verildiğini bilmesi gerekmektedir.  Aşağıda sayacağımız maddeler işçilerin hangi durumlarda işsizlik maaşından faydalanabileceğini maddelemektedir.

  • İşvereniniz sizi işten çıkarmışsa işsizlik maaşı alabilirsiniz.
  • İşyeriniz kapandıysa yine işsizlik maaşından faydalanabilirsiniz.
  • Belirli bir süreliğine iş sözleşmesi yapılıp, sözleşme sona erdiğinde işi bırakırsanız işsizlik maaşı alabilirsiniz.
  • Kendi probleminiz olursa ve bu yüzden işvereniniz sizi işten çıkarırsa bu durumda işsizlik maaşından faydalanamazsınız.

İşverenin İşçiyi İşinden Çıkarabildiği Durumlar

İşveren işçinin bazı özel durumlar taşıması halinde işçinin işine son verme hakkına sahip olup, böyle durumlarda işçi hak iddia edemediği gibi işsizlik maaşı alma durumu da söz konusu olmamaktadır. Bu hususlar işçilik sözleşmesinin 25. Maddesinde ifade edilmektedir.

A-) Sağlık Sebeplerinden Dolayı İşveren İşçinin İşine Son Verebilir

a-) İşçinin kendi düzensiz yaşamından dolayı ,”içkiye, kumara düşkünlüğü “ ve bu sebeple uğrattığı ş sıkıntıdan dolayı işine düzensiz gelmesi, üç gün üst üste işine gelmemesi ya da ayda beş gün işe gelmemesi sureti ile işveren işçinin işine son verebilme hakkına sahiptir.

b-) İşçinin tedavi edilemeyecek bir hastalığı olduğunda, ya da işte çalışamayacak bir özrü olduğunda işveren yine işçinin işi bıraktırma hakkına sahiptir.

B-) Ahlak Kurallarına Uymayan Durumlar

a-) İşveren ile işçi arasında iş akdi yapılırken iş ahlakına göre işçide bulunmaması gereken, gerek işyerine ar getirtecek bir hususun kendisinde olup olmadığı sorulduğunda işçinin yalan söylemesi. Ve bu durumun yalan olduğu işveren tespit ederse o zaman işveren işçinin işine son verebilmektedir.

c-) İşçinin işverenin kendisine, ailesinin bir ferdine ya da iş arkadaşına kötü bir fiil uygulaması, tehdit edici sözler sarf etmesi gibi hususlar işçilik kanununun 84. Maddesi gereği işveren işçinin işine son verebilmektedir.

d-) İşçinin işvereninin güvenini kötüye kullanması, hırsızlık yapması durumları da olumsuz olarak değerlendirilmekte, işine son verilmektedir.

İşsizlik Maaşı Alabilmek İçin Ne Kadar Süre Çalışılmalıdır?

İşsizlik maaşı alım durumlarında size ödenilen pirim büyük önem arz etmektedir. Pirim üzerinden hesaplanması sonucunda son 120 günün bürüt maaşın % 40 ‘ı kadar işsizlik maaşından faydalanabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Başvuru Süresi

İşsizlik maaşından faydalanmak isteyen işine son verilen işçi, işinden çıkarılmasından itibaren 1 ay içerisinde İŞKUR’a başvuru yapması gerekmektedir. Bu sürenin bitmesinden sonra başvuru yapılırsa geçen zaman işsizlik maaş süresinden kesilmektedir.

İşsizlik Maaşı Ne Kadardır?

İşsizlik maaşı maksimum olarak 1421 TL olarak belirlendi. En düşük işsizlik maaşı ise 710 TL oldu. Bu maaşın alınabileceği süre de; 6 ay en az olmak kaydı ile en fazla 10 aydır. Tabi işi girilirse daha kısa sürebilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu