SGK

Sigortası Yatmayan Kişiler Patronu Nereye Şikayete Edebilir?

Sigortasız işçi çalıştırmak son derece yaygın bir uygulamadır. Çünkü sigorta işverenin cebinden çıkacak ekstra bir masraf demektir. O yüzden birçok patron sigortasız olarak işçi çalıştırmayı tercih eder. İş imkanının azığından dolayı birçok çalışan buna razı gelse de şikayet aracılığıyla sigorta hakkının alınması mümkündür. Peki sigortası yatmayan kişiler patronunu nereye şikayet edebilir?

Patronunu Şikâyette Bulunacak Kişinin Yapması Gerekenler

Sigortası yatmayan kişilerin patronlarını şikayet edebilecekleri ilk yer Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya merkez müdürlükleridir. Yapılacak olan şikayetler şahsen veya posta yoluyla yapılmalı, yazılı olarak beyanda bulunulmalıdır. Yazılı olmayan beyanlar kurumlar tarafından dikkate alınmamaktadır.

Patronunu şikâyette bulunacak kişinin yapması gerekenler bir dilekçe yazma ve mümkünse şahsen şikâyet mercilerine ulaştırmak, mümkün değilse posta yoluyla göndermektir. Hazırlanacak dilekçede kişinin çalıştığı kurumun adı, unvanı, adresi, işveren patronun adı, biliniyorsa iş yeri sicil numarası, ne kadar zamandır orada çalıştığının ve hangi tarihler arasındaki sigortasının yatırılmadığının ayrıntılı olarak yazılması gerekmektedir.

Aynı şekilde şikâyet dilekçesinde şikayetçi kişinin kimlik bilgileri, adres ve iletişim bilgileri ve ıslak imzası bulunmalıdır.

BİMER Kanalıyla Sigortasızlık Şikayet Başvurusunun Yapılması

Sigortası yatmayan kişiler patronu nereye şikayete edebilir sorusuna karşılık bir diğer şikayet kanalı Başbakanlık İletişim Merkezi, yani BİMER’dir. Buraya yapacağınız şikâyet de SGK birimlerine yönlendirilecek ve kısa sürede kişi ile iletişime geçilerek gerekli ifadeler alınacaktır. Varsa belge ve dokümanlar bu aşamada talep edilecektir. Elinizde çalışma tarihlerinizi gösteren bir belgenin olması haklarınızı almanız açısından avantaj sağlayacaktır.

Sigortası Yatmayanların Telefonla Şikayet Etme Hakkı: ALO 170

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi kamu kurumları tarafından da avantaja dönüştürülmüştür. Bu yüzden Sigortası yatmayan kişiler patronu nereye şikâyete edebilir sorunun cevapları arasına ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi hattını da ekleyebiliriz. Sigortası yatmayanların telefonla şikayet etme hakkı kapsamında her türlü soru, eleştiri, öneri, ihbar, şikayet 170’e iletilebilir. Üstelik iletişim merkezi sadece mesai saatleri içinde değil; 7/24 hizmet vermektedir.

İş Verenin Şikayet Edilebileceği Yerler

Sigortası yatmayan kişiler patronu nereye şikâyete edebilir ve sigortası yatmayan kişi işverenini ne zaman şikayet etmelidir? Bunun için en sağlıklı yol kişinin aynı yerde çalışmaya devam ettiği süre içerisinde şikâyette bulunmasıdır. Olumlu sonuç alma bakımında bu daha isabetlidir. Çünkü bu sayede kişinin o işyerinde çalıştığı tespit edilebilir.

Bir yıla kadar çalıştığı günlerin sigortasını almaya hak kazanabilir. Aksi taktirde, hele bir de kişi ödemelerini elden teslim almışsa, geçmişte o işyerinde çalıştığını tespit etmek zordur. İşverenler genel olarak inkar yoluna gider ve o kişiyi işyerinde çalıştırdıklarını kabul etmezler. Yazılı olarak ispatlanamadığı için de herhangi bir yaptırım uygulamak çok daha zordur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu