SGK

Sigortasız İşçi Çalıştıran Yerler Nasıl Şikayet Edilir?  

 

Ülkemizde en büyük sorunlardan biri de sigortasız çok fazla işçi çalıştırılmasıdır. Sigortasız işçi çalıştıran iş yerlerine çok büyük cezalar verilmesine rağmen, bu yasağı halen ihlal eden binlerce iş yerinin olduğunu söyleyebiliriz. Hem işçi sağlığı hem de kaçak işçi çalıştırılmaması için sigortasız işçi çalıştıran yerlerin şikayet edilmesi birer vatandaşlık görevidir. Peki sigortasız işçi çalıştıran yerler nasıl şikayet edilir? Bu sorunun doğru cevabı için yazımızı sonuna kadar okuyunuz lütfen.

Ülkemiz yaş ortalaması çok genç olduğu için aktif işte çalışan on milyonlarca kişi bulunmaktadır. Çok fazla iş talebine rağmen yeterli istihdam alanının olmaması iş verenlerin elini güçlendirmektedir. Bazı iş verenler de bunu suiistimal ederek, nasıl olsa çok fazla işçi varsa benim dediklerimi yapmak zorundalar diyerek işçilerinin sigortasını yapmama yoluna gitmektedirler.  Bu sayede her işçi için ortalama 600 TL gibi bir kar elde etmektedir.

Aynı zamanda işçilerine sigorta yapmayan şirketler, işçilerine de asgari ücretten daha düşük maaş vermekte ve bu da hem ülke ekonomisine hem de işçilere zarar olarak geri dönmektedir. Bu tür iş yerlerinin kesinlikle şikayet edilmesi gerekmektedir. Peki sigortasız işçi çalıştıran nereye şikayet edilir?

Sigortasız işçi çalıştıran yerlerin şikayet edilebilecek birden fazla yeri vardır.  Öncelikle bu işle ilgilenen kurumların başınca Sosyal Güvenlik Kurumu gelmektedir. Aynı zamanda bu işçilerin hakları çiğnenirken vergi de kaçırıldığı için Vergi Dairesine de ayrıca şikayet edilmelidir.

 

Sigortasız İşçi Çalıştıran Nereye Şikayet Edilir?

Sigortasız işçi çalıştıranların hem işçi haklarını gasp ettiklerini hem de devlete vermeleri gereken vergiyi kaçırdıklarını düşündüğümüzde  bu kişilerin vermiş olduğu zararlar daha iyi anlaşılabilir. Bu nedenle sigortasız işçi çalıştıran yerler tespit edildiğinde vakit kaybedilmeden gerekli yerlere şikayet edilmelidir.  Peki hangi kurumlar cezai işlem uygularlar?

Sigortasız işçi çalıştırdığını düşündüğünüz iş yerlerini öncelikle SGK’ya şikayet etmelisiniz. Sosyal Sigortalar Kurumu müfettişleri  yapacakları denetimden sonra eğer gerçekten sigortasız işçi çalıştırıldıysa o zaman patrona büyük cezalar kesilecektir.

Örneğin sigortasız işçi olarak çalışan kişilerin geriye dönük kaç gün sigortaları yatması gerekiyorsa o kadar bir ceza kesilecektir. Aynı zamanda bu cezalara ek olarak başka cezalar da kesileceği için patron büyük para cezaları ödemek durumunda kalacaktır.

Aslında bu yönde alınacak sert tedbirler neticesinde sigortasız işçi çalıştıran yerlerin azalacağını tahmin etmekteyiz. Fakat bizim toplumumuzda şikayet etme eğilimi çok fazla olmadığı için bu gibi şirketlerin tespiti zor olmaktadır. Ama hem işçilerin sağlığı için hem de devletin çıkarları için bu gibi iş yerlerinin bildirilmesi oldukça önem arz etmektedir.

Sigortasız Biri İş Kazası Yaşarsa Ne Olur?

Sigortasız olarak işçi çalıştıran kurumlarda çalışanlar her zaman risk altındadır. Çünkü sigortasız olarak yaşanabilecek bir iş kazası sonrası hem patronlar büyük cezalar ödeyecektir hem de işçinin güvenlik ve sağlık güvencesi olmadığı için çok büyük mağduriyetler yaşanacaktır. Sigortalı biri iş kazası geçirdiğinde her türlü destek devlet tarafından sağlanmaktadır. Ama sigortasız biri iş kazası geçirdiğinde resmi bir evrak olmadığı için bütün masraflar ya patron ya da işçi yakınları tarafından karşılanmaktadır.

Son yıllarda ülkemizde en çok da Suriye vatandaşları sigortasız çalıştırılmaktadır. Bu kişilerin vatandaşlıkları ve çoğunun resmi hiçbir evrakı olmadığı  için sigortaları da yapılamamaktadır. Bu da yüz binlerce kişinin alenen sigortasız çalıştırılmasına neden olmaktadır. Bu durumun en yakın zamanda çözüme kavuşturulmasını beklemekteyiz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu