SağlıkSGK

Sağlık Sigortası İşten Çıktıktan Sonra Ne Kadar Devam Eder?

İşten ayrılmak zorunda kalan ya da iş yeri kapanıp başka iş bulamayan kişilerin sağlık sigortalarının süresi ile ilgili merak ettikleri soruların, sağlık sigortası işten çıktıktan sonra ne kadar devam eder ? sorusunun cevabı gelmektedir. Bu sorunun en doğru yanıtını bulmak için yaptığımız araştırmaların sonuçlarını bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.

Devlet bütün vatandaşlarının en iyi şartlarda sağlık sigortasından yaralanmasını hedeflemektedir. Bu yönde devletin kurmuş olduğu ve onlarca yıldır sürdürülen belli başlı mekanizmalar vardır.

 

Belli Başlı Sağlık Hizmeti Uygulamaları:

Bağ-Kur

Emekli Sandığı

Sosyal Sigortalar Kurumu

Bu kurumların tamamı işlerin daha hızlı olması için yapılan son düzenleme ile tek çatı altında toplanmıştır. Yapılan yeni düzenleme ile kurumların tamamı SGK adı altında tek kurum altında toplanmıştır. Sağlık Bakanlığı Ve Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ortaklaşa yürütmüş olduğu sağlık sigortası hizmetleri kapsamında ülkemizde milyonlarca kişi sağlık hizmet görmektedir. Bakanlılar tarafından vatandaşa sunuluna hizmetlerde değişik uygulamalar mevcuttur. örneğin işten çıkarılan biri ne kadar süre ile sağlık güvencesinden yararlanır? Ya da istifa etmiş olması sağlık güvencesini nasıl etkiler? Bu gibi soruların cevabını bu yazımızda vermeye çalışacağız.

İşten Çıkan Kişilerin Sağlık Güvencesi Kalkar Mı?

 

Öncelikle işten kendi isteğinizle çıkıp istifa etmeniz ya da işten çıkarılmanız size sunulacak sağlık hizmetini etkilemez. Sağlık güvencesinin süresi ile ilgili mevcut düzenlemeye göre, bir kişinin işsiz kalmasını takip eden 100 ( yüz ) gün boyunca sağlık güvencesi devam etmektedir. 100 günden sonra bu kişi artık sağlık güvencesinden yararlanamayacaktır. İş yerinin kapanması ya da istifa etmesi fark etmeksizin işsiz kalan biri hiçbir yere müracaat etmeden 100 gün boyunca istediği devlet kurumlarında ve özel kurumlarda sağlık hizmeti görebilecektir.

İŞSİZ KALANLAR MUTLAKA GSS YAPTIRMALIDIRLAR
İŞSİZ KALANLAR MUTLAKA GSS YAPTIRMALIDIRLAR

İşsiz Kişilerin Sağlık Güvenceleri

 

İşsiz kalan ya da iş bulamayan kişiler 100 günden sonra sağlık güvenceleri haklarından da mahrum kalacakları için devlet bu kişiler için bir çözüm yolu üretmiştir. Buna göre iş bulamayan kişiler 100 günü geçer geçmez gelir testi yaptırarak Genel Sağlık Sigortasına dahil olmaları gerekmektedir. Bu kişiler hem çalışmıyor hem de Genel Sağlık Sigortasına kayıt yaptırmıyorsa bu sefer devlet bu kişilerin otomatik olarak genel sağlık sigortası primlerini başlatarak onların sisteme dahil eder. Tabi devletin sizin adınıza belirleyeceği prim tutarı bütçenizden fazla çıkma ihtimali de vardır. Bu nedenle kendinizin bizzat gidip gelir testinizi yaptırmanızı ve prim tutarınızı belirlenmesini talep etmenizi tavsiye ederiz.

 

Çocukların Sağlık Sigortası Devam Eder Mi?

 

Devlet sigortalılık süresinde büyükler ile küçükler arasında pozitif ayrımcılık yapmaktadır. Yani devlet küçüklerin lehine bazı kararlar alabilmektedir. Devlet 18 yaşını geçmiş ve okumayan herkesin Genel Sağlık Sigortasına dahil olmasını zorunlu tutmaktadır. Ama kişi henüz okuyorsa bu yaş sınırlaması 25 yaşına kadar yükseltilmektedir. Peki işsiz kalmış bir kişinin yaşı küçük olan çocuklarının sağlık hizmetleri devam eder mi? Burada cevabımız evet olacaktır. Devlet, her çocuğu koruma altına alarak bütün sağlık hizmetlerini ailesinin primlerine bakmaksızın vermektedir. Ailenin zengin ya da fakir olması burada pek de önemli olmayıp devlet herkese eşit miktarda sağlık hizmeti vermeye çalışır.

 

Burada çocuklara verilecek sağlık hizmetinde süre sınırlaması yoktur. Yani yukarıda yetişkinler için bahsettiğimiz 100 gün sağlık hizmeti süresi bebek ve çocuklar için söz konusu değildir. Çocuğunuzun sağlık güvencesi için kimliğini götürmeniz yeterli olacaktır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu