SGK

Sigortasız Çalışan İşçi İş yerini Nereye Şikayet Edebilir?

Sigortasız çalıştırma konusunda devletimiz gereken hassasiyeti gösteriyor. Fabrikada , sanayi de çalışmayı bırakın gündelik işler için evimize aldığımız bayanlar için bile sigorta yapılması gerektiği yasalarca açıktır. Ama sırf kendi cebinden biraz daha para çıkmaması için işçiyi sigortasız çalıştıran ,işçinin işe başladığında ve ayrıldığında günlerini eksik gösteren kendince uyanık olmaya çalışan işverenler de vardır. Peki bu durumda sigortasız işçi ne yapabilir?

Sigorta Kanununa Göre Sigortasız İşçi Çalıştırmak

Sigorta kanununa göre işveren işçisini işe başlamadan bir gün önce sigortasını başlatmalıdır. Bu işveren için yasal bir zorunluluktur.
Sigortasız işçi çalıştıran ne kadar ceza alır?
İşveren işçisi işe girdiği tarihten itibaren SGK’ye Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi vererek sigortayı başlatmalıdır. Aynı şekilde işten ayrılacağı zaman sigorta çıkış tarihi verilmelidir. Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası 1 yıl için asgari ücretin 38 katıdır.

Sigortasız Çalışan Hakkını Nerede Arayabilir?

Sigortası yapılmayan işçi hakkını idari ve yargı yoluyla arayabilir.
*İdari Yoldan Hak Arama
Sigortasız çalışansı gereken işçinin ilk başvurması gereken yer Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleridir. Şikayetler yazılı dilekçeyle yapılmalıdır. Şikayet dilekçesinde işyerinin adı, adresi ve işverenin adına yer vermelidir. Adı geçen işyerinde hangi tarihler arasında çalıştığını da açıkça bildirmelidir.
Sigortasız çalışanın çalışırken şikayette bulunması daha önemlidir. Yapılan şikayet üzerine yetkililer o iş yerine baskın yaparak gerekli işlemleri yapacaktır.
İşten ayrıldıktan sonra şikayet etme hakkı da vardır. Ancak bu durumda ispat etme durumu zorlaşacaktır.

Yargı Yoluyla Hak Arama

Sigortasız çalışan kişi mahkeme yoluyla da şikayet edebilir. Bu durum hizmet tespit davaları adını alır. Dava sonrası haklı olduğu kanıtlanan işçinin tüm masrafları ve primleri iş veren tarafın ödenir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu