SGK

2008 Öncesi Sigorta Girişi Olanların Ne Gibi Avantajları Bulunmaktadır?

Türkiye’de emeklilik ve sigorta ile ilgili sürekli yeni düzenlemeler yapılmaktadır. Ama yapılan düzenlemelerin özelliği oldukça önemlidir. Bazı yenilikler vatandaşları fazla etkilemese de bazı yenilikler hem vatandaşları hem de devlete mevut olan tüm sistemi etkilemektedir. Daha önce 1976 yılında ve 1999 yılında yapılan köklü sigorta ve emeklilik düzenlemeleri ile ilgili olarak 2008 yılında da büyün bir değişiklik daha yapılmıştır. Buna göre 2008 ekim ayı öncesi sigortalı olanlar ile 2008 ekim ayı sonrası sigortalı olanlar farklı şekilde emekli olacaklardır.

2008 Öncesi Prim Yatıranların Farkı Var Mı?

Türkiye’de emeklilik sisteminde bir günün bile büyük farkı olmaktadır. Örneğin, 1999 yılından önce sigortalı olanlar 10 sene prim yatırdıktan sonra emekli olabiliyorken, 1999 sonrası sigortası yatan kişiler için ise bu mümkün değildir. Burada bazı kimseler için bazı haksızlıklar olsa da sonuçta devletin ve hükümetlerin almış olduğu kararlar olarak kabul edildiği için itiraz hakkı da bulunmamaktadır.

 

2008 Öncesi Sigortalılık Emeklilikte Fark Edecek Mi?

2008 öncesinde sigorta girişi olanlar daha avantajlı sayılmaktadır. Bu kişiler hem yıl olarak daha çabuk emekli olacaklar hem de emekli olduklarında hem emekli maaşını alırken hem de sigortalı olarak çalışmaya devam edebileceklerdir. Peki bu diğerleri için de geçerli midir?

Yani 2008 sonrası prim yatıran kişiler de emekli olduklarında aynı anda SSK’lı çalışabilecek mi? İşte fark da burada olmaktadır. Yani 2008 sonrası prim yatırmaya başlayan kişiler 2008 öncesi prim yatıranlara göre hem daha geç emekli olacak hem de aynı anda sigortalı olup emeklilik maaşı da alamayacaktır.

2008 Öncesi Sigorta Girişi Olanların Ne Gibi Avantajları Bulunmaktadır?

2008 Öncesi Sigorta Ve 65 Yaş Emeklilik

Türkiye’de emekli olmak her geçen gün zorlaşmaktadır. 2008 öncesi prim yatıran kişiler ile 2008 sonrası SSK primleri yatırmaya başlayan kişiler aynı emeği verse bile birisi diğerinden daha erken emekli olacaktır. 2008 sonrası prim yatıran kişilerden erkekler 65 yaşında  emekli olabilecektir. 2008 öncesi primleri bulunan erkekler ise 60 yaşında emekli olacak. Bu da 5 yıllık bir fark anlamına gelmektedir.

Ayrıca diğer bir avantaj da şudur; son  7 yılda kişi nerede çalıştı ise o kurumdan emekli olma hakkı elde etmektedir. Yani bir kişi 20 sene bile çiftçi bağkuru ile çalışırken son 7 yılını SSK’lı çalışırsa SSK’dan emekli olacaktır. Bu da 2008 öncesi sigorta primi yatıranlar için avantaj anlamına gelmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu