SGK

Sigortasız İş Kazası Geçirmek  

İş verenler kendi yanında çalıştırmış oldukları tüm işçilerin sigortasını eksiksiz olarak yatırmak zorundadır. Özellikle işçilerin hem normal zamanlardaki sağlık güvencesinden yararlanmak hem de emeklilik hakkını elde edebilmek için çalıştığı süre boyunca sigortalı olmalıdır. Sigortasız bir şekilde çalıştırılan birinin kaza geçirmesi sonrası iş vereni büyük sıkıntılar karşılayacağı için böyle bir riskin alınmaması daha doğru olacaktır. Sigortasız iş kazası geçirmek, işçiler için de bazı sorunlara neden olabilir. Eğer gerekli şikayetleri zamanına yapmazsa kişi, sakat bile kalsa mağduriyetini gideremez.

Bu yazımızda herhangi bir sebeple sigortasız çalışan bir kişinin yaşamış olduğu iş kazası sonrası yapması gerekenleri belirteceğiz. İş kazası geçiren iş ve bu işçiyi yanında çalıştıran iş verenin ayrı ayrı sorumluluklarının da olduğu unutulmamalıdır. Sigortasız çalıştırılan her bir saat bile iş veren için bir suç teşkil ederken, işçi için de giderilemeyecek bir mağduriyet meydana getirebilecektir.

 

İş Kazası Geçirenler Ne Yapmalıdır?

İş kazası  her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da maalesef Türkiye bu konuda dünyada en kötü nota sahip ülkelerin başında gelmektedir. Bunu düzeltmek için özellikle iş güvenliğinin zorunlu kılındığını biliyoruz; ama buna rağmen halen iş kazaları oranı çok yüksek sayılmaktadır.

İş güvenlik uzmanlarının vermiş olduğu eğitimlere ve iş verenin tedbirlerine rağmen iş kazaları olabilmektedir. Ama önemli olan bu iş kazası sonrası mağdur kişilerin mağduriyetlerinin giderilip giderilmemesidir. İşçi sigortasız çalışarak iş kazası geçirmesi daha büyük sıkıntılara neden olacaktır. Ama her ne kadar sigortasız iş kazası yaşansa da mağdur kişinin yapacağı doğru işlemlerle bu mağduriyet giderilebilir. Peki iş kazası yaşayan birisi ne yapmalıdır?

 

İş Kazası Sonrası İş Verenin Şikayet Edilmesi

İş kazası geçiren kişiler, kaza sonrası sakat kalmaları ya da psikolojik olarak kalıcı hasar yaşamaları durumunda bununla ilgili ihmali olan iş vereni şikayet etmelidir. Çünkü iş veren ne olursa olsun işçilerin sigortasının her saat için yapmalıdır.

Örneğin, bir işçi işe henüz birkaç saat önce bile başlamış olsa da bu kişinin sigortasının hemen yapılması gerekmektedir. Çünkü, acemi olan bu kişi bir kaza geçirebilir ve sakat kalabilir. Bu durumda iş veren doğrudan suçlu sayılacaktır.

İşçi iş kazası geçirdikten sonra en yakın hastaneye gittiğinde orada hastane polisine iş kazası geçirdiğini bildirmeli ve bunu tutanak altına aldırmalıdır. Bu işlem sonrası süreç başlamış olacaktır. Kişi sigortasız olarak çalıştırıldığı için, iş veren aleyhine de dava açılabilir. Bu davanın zaman aşımı 10 senedir. Yani işçi 10 sene boyunca işverene dava açma hakkına sahip olacaktır.

 

İş Kazası Sonrası İşverenle İşçinin Anlaşması

Sigortasız bir şekilde iş kazası geçiren bir işçi 10 sene boyunca dava hakkı elde edeceği için iş veren bu konuda işçi ile anlaşma yoluna gidebilir. İşçi bu konuda gerekli tazminatı alabildikten sonra dava açma hakkında vazgeçmiş olacaktır. Ama tabi iş verenin ayrıca SGK tarafından ceza alması da kaçınılmaz olacaktır.  İş veren ile işçi para konusunda anlaşabilir ve bu meseleyi kendi aralarında çözebilirler. İş kazasının niteliğine göre ayrı bir kamu davası da açılsa da bu işçinin inisiyatifi dışında olacaktır.

 

Sigortasız İş Kazası Sonrası Sağlık Hakkı

Sigortasız bir şekilde iş kazası geçirmiş olan bir kişi, bu durumu hastane polisinden başlayarak daha sonra sırası ile hem SGK müdürlüklerine hem de Çalışma Müdürlüklerine resmi belgeler ile ispatlarsa her ne kadar sigortasız olsa da iş kazası sonrası sağlık hakkından yararlanabilecektir. Ama bu noktada tüm resmi işlemleri halletmesi gerekecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu