SGK

Patronum Sigortamı Yatırmamış Ne Yapmam Gerekiyor?  

 

Özel sektörde çalışan kişilerin ülkemizde yaşadıkları en büyük sorunlardan biri de sigortalarının geç yatırılması ya da hiç yatırılmamasıdır. Bu maalesef denetim eksikliğinden kaynaklanan bir durum olarak göze çarpmaktadır. Ülkemizde her zaman patron haklıdır mantığı yüzünden işçilerimiz de haklarını arayamamakta ve iş yerinden kovulurum korkusu ile seslerini pek çıkarmamaktadır. Ama genelde iş yerinden ayrıldıktan sonra sigorta primlerini kontrol  eden  işçiler, sigortalarının yatmadığına şahit olabilmektedir. Bu durumda, patronum sigortamı yatırmamış ne yapmam gerekiyor diye birçok soru gelebilmektedir.

Bu makalemizde geriye dönük sigorta primlerinin yatmaması sonrası yapılması gerekenler ve iş verenin sigorta primlerini yatırmaması sonrası yapılması gerekenleri sizler için açık bir şekilde izah edeceğiz. Çünkü hem emeklilik hakkı hem de mevcut durumda hastaneye gidilebilmesi için sigorta primlerinin  eksiksiz yatması gerekmektedir. Sigorta primlerinin yatırılmaması aslında Sosyal Güvenlik kurumu gözünde büyük suç olarak kabul edilmesine rağmen bu konuda denetimlerin maalesef az olduğunu da ifade etmemiz gerekmektedir.

 

İş Veren Sigorta Yatırmazsa

Eğer halihazırda halen iş yerinde çalışıyorsanız ve iş vereniniz sizin sigortanızı eksik yatırmış ya da yatırmamış ise onu şikayet etme hakkınız vardır. İşçilerimiz için önemli bir uyarı yapacak olursak; bakın eğer şikayet ettikten sonra işimden olurum diye endişe ediyorsanız o zaman isminize vermeden de şikayet edebilirsiniz. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumuna şahsen ya da dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz.  Dilekçede isminiz olacağı için şahsen de başvuru yaparak iş yerinin bütün bilgilerini verebilirsiniz.

Böylesi bir şikayetten sonra görevliler mutlaka iş yerine gelerek gerekli incelemeleri yapacaktır. İş yerinde çalışan kişilerin sigortalarının yatmadığı ya da eksik yattığı tespit edildiği anda ise hemen cezai işlemler yapılacaktır. Geriye dönük kaç ay sigorta yatırılmadıysa o iş yerine o kadar ceza artı diğer yaptırımlar uygulanacaktır. Bu da iş vereninizin bir daha aynı hatayı yapmamasını sağlayacaktır.

Diğer yandan sizin geriye dönük olan sigorta haklarınız maalesef yatmayacak ve siz geriye dönük borçlarınızı kapatamayacaksınız.  Sadece Sosyal Güvenlik Kurumu olaya müdahil olursa geriye dönük olarak 3 aylık bir geri ödeme sağlanır ki bu da bazı telafileri sağlasa da istenilen sonucu vermeyebilir.

Daha önce bir iş yerinde çalıştınız ve bu iş yerinden ayrıldıktan sonra sigorta primlerinizin yatmadığını gördünüz. İş yerinden ayrılmış olsanız bile bu iş vereni şikayet etme hakkınız olduğunu unutmayın. Eğer iş vereni SGK’ya şikayet ettiğiniz halde istediğiniz sonucu alamadıysanız o zaman iş verenlerinizi daha farklı yerlere de şikayet edebilirsiniz.

Sigortanızın geriye dönük yatırılmadığını öğrendiğiniz anda eski iş yerinizi Başbakanlık İletişim Merkezine şikayet edebilirsiniz. Kısaca BİMER olarak bilinen buraya yapacağınız T.C kimlik numaralı şikayetleriniz oldukça etkili sonuçlar doğurabilir. Bunun dışında ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine de yine aynı şekilde şikayette bulunabilir ve geriye dönük haklarınızın iadesini isteyebilirsiniz.

Mevcut koşullarda Bağkurluların geriye dönük eksik sigorta primleri yatırılmaktadır; ama SSK’lıların primleri geriye dönük yatırılamamaktadır. Ama böylesi bir mağduriyet  dilekçesi sonrası iş yerine hem ceza kesilecek ve hem de geriye dönük en az 3 aylık bir prim ödemesi gerçekleşecektir.

İşçilerinin sigortasını ödemeyen iş yerlerine kağıt üstünde birçok yaptırım uygulanabilmektedir; ama işlemler pratiğe döndüğünde gerçekten de gerekli yaptırımların uygulanmadığını görüyoruz. Ülkemizde halihazırda yüz binlerce kişinin sigortası aleni olarak yatırılmamaktadır. Bu da işçilerimizin hem sağlıktan yararlanmasını engellemekte hem de gelecekte emekli olmalarını engellemektedir.  Yetkililerin bu durum ile ilgili en kısa sürede bazı çalışmaları yapması beklenmektedir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu