Hayat Sigortası

Hayat Sigortası Kanser Hastası Kişinin Kredi Borcunu Öder Mi?  

 

Son yıllarda kredi çektikten sonra ölen kişilerin sayısında oldukça yüksek bir artış yaşanmıştır. Özellikle kanser hastası kişilerin artması ve bu hastalık nedeni ile ölen kredi borçlularının sayısındaki yükseliş nedeni ile sigorta şirketleri ile ölen kişilerin yakınları karşı karşıya kalmaktadır. Bu noktada hayat sigortası kanser hastası kişinin kredi borcunu öder mi sorusu önem kazanmaktadır. Bu konuda bir araştırma yapıp emsal mahkeme kararları doğrultusunda bir bilgilendirme yapmaya karar verdik.

 

Kredi Çektikten Sonra Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?

Bankalara yapılan kredi başvurularından müşterilerden genelde hayat sigortası yaptırılması istenmektedir. Kişinin krediyi öderken hastalık ya da herhangi bir kaza sebebi ile ölmesi durumunda banka kredi alacağını bu şekilde sigorta şirketinden karşılamak istemektedir. Son yıllarda bankalar kredi verirken kişileri kendi bünyesinde oluşturmuş olduğu ve kurumsal olarak bankaya bağlı olan sigorta şirketine yönlendirmektedir. Kredi başvurusu yapan kişiler de kredi sürecinde başka arayışlara girmeden bankanın sunmuş olduğu sigorta teklifini direkt kabul etmekte ve krediyi hayat sigortası yaptırarak çekmektedir.

Buraya kadar her şey oldukça olumlu; ama krediyi çeken kişinin aninden ölmesi durumunda banka öncelikle kişilerin yasal mirasçılarından kalan kredi borcunun ödenmesini talep edecektir. Aslında borçlar kanununa uygun olarak bu talep bankanın hakkıdır. Yani ölen kişilerin nasıl ki mirasları çocuk ve eşlere kalıyor aynı şekilde borç da çocuk ve  eşlere kalmalıdır. Fakat hayat sigortası yaptıran kişiler için bunlar geçerli değildir. Peki nasıl?

 

Hayat Sigortası Ölen Kişinin Kredi Borcunu Ödemeli Midir?

Hayat sigortasının temel mantığı şudur; kediyi çeken kişi aniden beklenmedik şekilde ölürse ve bu bir intihar değilse sigorta şirketi kalan kredi borcunu bankaya ödemek durumundadır. Bu sayede hem banka hem de kişinin çocuk ve eşi mağdur olmamış olacaktır. Ama son yıllarda kredi çeken kişilerin ölme oranlarında yaşanan artış nedeni ile sigorta şirketleri bu noktada zarar etmeye başlamış ve bunun önüne geçmek için bir dizi önlem almaya karar vermişlerdir.

Buna göre, kişi öleceğini bile bile kredi çekerse, sigorta şirketi bu kredi borcunu ödemez ve kredi borcu çocuk ve eşlere kalır. Kişinin önceden ölümü belli olmaz; ama kanser hastalığı ya da onun gibi ölümcül bazı hastalıklara yakalanan kişiler bu hastalıklarını gizleyerek banka kredisine başvuru yapabilir. Bu noktada banka kredisi çeken kişi daha sonra ölürse ve kişinin de hastane kayıtlarında belli olacağı üzere kanser tedavisi gördüğü tespit edilirse sigorta şirketinin bu ödemeleri yapmama hakkı olacaktır.

 

Kanserden Ölen Kişilerin Kredi Borcu Ne Olur?

Peki kanserden ölen herkesin borcu doğrudan çocuklara mı kalır? Hayır! Bu konuyu şöyle açıklarsak daha doğru olacaktır; Kişi kanser hastası olduğunu bilmiyor. Örneğin 2017 Temmuz ayında kredi başvurusu yaptı ve kendisine 60 bin TL kredi onayı çıktı. Bu kişinin sabit maaşı olduğu için banka tarafından kefil de talep edilmedi. Aynı kişi 2017 yılının kasım ayında kanser hastalığına yakalandı ve birkaç ay sonra da vefat etti. Bu kişinin kredi borcu yasal mirasçıları tarafından ödenmek zorunda değildir.

Hayat Sigortası Kanser Hastalarını Borçlarını Öder Mi?

Kişi hayat sigortası yaptırmış ise o zaman bu kişi kanserden ölse bile bu kişinin tüm kalan borçları sigorta şirketi tarafından ödenmek zorundadır.  Yazımızın başında belirttiğimiz üzere son yıllarda sigorta hizmetleri bankalar tarafından verildiği için banka bu kredilerin sigorta şirketleri tarafından değil kişilerin yasal mirasçıları tarafından ödenmesi istemektedir. Ama Yargıtay’ın vermiş olduğu ve emsal nitelikteki karar göre kanser hastası olan kişi hayat sigortası yaptırdı ise banka bu kişinin tüm borçlarını sigorta şirketinden almalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu