SGK

Genel Sağlık Sigortası Ödenmezse Haciz Gelir Mi?

Türkiye’de şu anda milyonlarca kişi GSS primlerini ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadır. Üniversite mezunlarından, ilk okul  mezunlarına kadar, herhangi bir yerde çalışmayan kişilerin zorunlu olarak yaptırması gereken bu uygulama için vatandaşların her ay belli oranlarda GSS primleri ödemeleri gerekmektedir. Peki GSS primleri ödenmezse haciz gelir mi?


Bu yazımızda;

  • GSS primleri Ödenmediğinde Ne Olur?
  • Genel Sağlık Sigortası Primlerini Ödemek Zorunda Mıyız?
  • GSS Prim İtirazı Nasıl Yapılır?

Başlıkları altında merak ettiğiniz GSS ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz. İşte diğer ayrıntılar…


 

GSS’ye Haciz Gelir Mi?

GSS Primleri Ödenmediğinde Ne Olur?

Türkiye’de artık her vatandaşın mutlaka bağlı olması gereken bir sağlık güvencesi olmalıdır. Bağkur, Emekli sandığı, SSK güvencesi olmayan kişiler de GSS’ye bağlı olarak sağlık güvencesinden yararlanmalıdır. Peki GSS prim borçları ödenmediğinde neler olur?

Genel Sağlık Sigortası ödenmediğinde öncelikle kişinin sosyal sağlık güvencesi sona erer. Kişi hastanelere gidebilir ama tüm masrafları kendi cebinden ödemek durumunda kalacaktır. Bu süre 60 gündür. 60 Gün GSS ödenmediğinde sağlık güvencesi kendiliğinden sona erer.

 

GSS Ödenmezse İcra- Haciz Gelir Mi?

GSS borcu bir nevi vergi borcu gibidir. Kişilerin istediği dışında devlet tarafından tahsil edilmesi gerekli olan alacaklardır. Bu GSS primlerinin ödenmemesi sonrası icra takibinin başlatılacağı anlamına gelmektedir.  Yani GSS’li vatandaşlar, GSS primlerini zamanında ödemezse bağlı oldukları SGK kurumu bu kişiler için icra takibi başlatabilir. Bunun için kişilerin GSS primlerini zamanında yatırmaları gerekmektedir.

GSS Prim Borcu Ödenmediğinde İcra Gelir Mi?

Genel Sağlık Sigortası Yatırmak Zorunlu Mu?

Genel sağlık sigortası primleri yatırılması zorunludur. Bu primler yatırılmadığında ve üzerinden 60 gün geçmesi durumunda, öncelikle sağlık güvencesi sona erer. Ardından var olan borçlara faiz işletilmeye başlanır en son aşamada ise SGK tarafından kişilere icra takibi yollanabilir. GSS isteğe bağlı bir sosyal güvence olmadığı için her vatandaşın GSS primlerini zamanında ödemesi gerekmektedir.

 

GSS Primlerine Nasıl İtiraz Edilir?

Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık güvencesinden yararlanan vatandaşlar kendilerine çıkan GSS primlerine itiraz edebilir. Bunun için, yeniden bir gelir testi yaptırması gerekmektedir. Gelir testi için kişinin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Kurumuna başvuru yapması gerekmektedir.

Herhangi bir geliri olmayan kişilere Sosyal Yardımlaşma Vakfı Tarafından yeşil kart çıkartılmaktadır. Geliri yüksek olan kişilere ise 54 TL aylık prim çıkmaktadır. Daha önce değişen miktarlarda çıkan prim tutarları artık sabit 54 TL şeklinde çıkmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu