SGK

GSS Uygulaması Devam Ediyor Mu?  

 

Genel sağlık sigortası uygulaması birkaç senedir Türkiye çapında uygulanan ve herkesin sigorta kapsamına alınmasını sağlayan bir zorunlu sağlık sigortası idi. Genel sağlık sigortası; bağkur, SSK ve emekli sağlığı güvencesi olmayanlar için hazırlanmış bir sağlık hizmeti olup, bu hizmetten yararlanmanın ön koşulu olarak da gelir testinin yapılması gerekmekte idi. Ama yapılan düzenleme ile artık hiçbir ilde gelir testi yapılmayacaktır. Vatandaşlar, gelir testi olmadan sağlık hizmeti alabilecektir. Gelir testinin kalkması sonrası; GSS uygulaması devam ediyor mu sorusuna yanıt bulmak yerinde olacaktır.


GSS uygulaması, halen uygulanmak olup sadece gelir testinin yapılma zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Önceki uygulamada, kişiler bir hastane ya da sağlık ocağına gitmek için gelir testine tabi olmak zorunda idiler. Ama yeni uygulamada bu kalktı. Artık herkes otomatik olarak aynı primi ödemek zorundadır.


 

Gelir Testi Zorunluluğu Neden Kalktı?

Önceki dönemde gelir testi yaptıran kişilere, 71 TL alt limit olmak üzere 142 ve katları şeklinde atış gösteren prim borçları çıkarılmakta idi. Özellikle, işsiz olmasına rağmen ve geliri olmayan kişilerin evlerinin tapulu olması nedeni ile onlara çok yüksek GSS primi çıkmakta idi. Bu da vatandaşın daha da mağdur olmasına neden olmakta idi.

Ayrıca aynı durumda olan kişilerden bazıları yüksek prim öderken bazıları çok düşük prim ödemekteydi. Bu da hem eşitlik ilkesine hem de sosyal devlet ilkesine aykırı bir durumdu. Buna engel olmak için Gelir testi uygulaması kaldırıldı. Peki gelir testi uygulaması kalktığına göre, bundan sonra ne gibi bir uygulama ile kişilerin ödeyeceği sağlık primi belirlenecektir. Yani GSS primi nasıl belirlenecektir?

 

GSS Primi Nasıl Belirlenecek?

Gelir testi olmadan artık genel sağlık sigortası primi belirlenmesi uygulamasına gidilmeye başlanmıştır. zengin ya da fakir vatandaşlar artık eşit miktarda GSS primi ödeyecektir. Bunun için belirlenen rakam 53 TL ‘dir. Yani kişilerin, kirada kalmaları ya da ev sahibi olmaları, çok zengin olmaları ya da fakir olmaları fark etmeksizin herkes tarafından GSS primi olarak 53 TL ücret ödenecektir.

Fakir kişilerin bu rakamı ödeyemeyeceği düşünülerek başka bir çözüm yolu daha bulunmuştur. Kişiler, ben 53 TL’yi her ay ödeyemem diyorlarsa, o zaman bağlı oldukları sosyal yardımlaşma vakfına giderek, isteğe bağlı gelir testi yaptırmaları gerekmektedir.

 

İsteğe Bağlı Gelir Testi

İsteğe bağlı gelir testinde kısaca şöyle bir uygulama vardır: hiçbir sağlık güvencesi olmayan kişiler, herhangi bir yere başvuru yapmadıklarında otomatikman 53 TL’lik GSS primine dahil edilirler ve bu şekilde sağlık güvencesinden yararlanırlar. Yani eskisi gibi gelir testi yapmalarına gerek yoktur.

Ama benim gelirim hiç yok ben 53 TL’yi ödeyemem diyenler için de çözüm bulunmuş ve bu kişilerin bulundukları il ya da ilçedeki sosyal yardımlaşma kurumuna giderek isteğe bağlı gelir testi yaptırması gerekmektedir. Bu gelir testinde sonra kişiye ya tekrar 53 TL prim çıkarılacaktır ya da “0” TL prim belirlenecektir. B primin yüksek çıkması durumunda yine aynı yere itiraz edilebilir. Ve yeniden bir gelir testi yapılması istenebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu