SGK

GSS Ne Zaman Biter?

Ülkemizde birkaç sene önce uygulanmaya başlanan ve sağlıkta devrim niteliğinde olan Genel Sağlık Sigortası uygulaması tüm hızı ile devam etmektedir. Vatandaşların her birinin mutlaka bir şekilde sağlık sigortasından yararlanması gerektiği düşünülerek bu uygulamanın yürürlüğe konulduğu bilinmektedir. Halihazırda ülkemizde on milyondan fazla kişinin genel sağlık sigortası kapsamında olduğu tahmin edilmektedir. Ama genel sağlık sigortası kapsamında olan kişilerin bir çoğu da sağlık primlerini ödememektedir. Bu da ilerleyen zamanlarda sağlıkta yararlanma haklarının yitirilmesi anlamına gelebilmektedir. Peki GSS ne zaman biter? Genel sağlık sigortası primleri kaç ay ödenmezse sağlıktan yararlanamayız? Bu soruların cevapları milyonlarca kişiyi ilgilendirdiği için oldukça önem arz etmektedir.

Yazımızın devamında GSS kaç günde biter, GSS yapılmazsa ne olur sorularının cevaplarını da bulabilirsiniz.  Herhangi bir işte çalışmayan ve isteğe bağlı Bağkur primlerini yatırmayan kişiler eskiden sağlıktan hiçbir şekilde yararlanamıyordu. Ama yeni getirilen uygulama ile genel sağlık sigortası her vatandaş için mecburi hale getirildi. SSK, bağkur ve Emekli sandığına bağlı olmayan herkes için geçerli olan bu uygulamaya dahil olmak artık zorunlu tutulmaktadır. Kişilerin gelir durumuna göre onlara aylık primler çıkarılmakta ve bu primlerin de her ay düzenli bir biçimde ödenmesi gerekmektedir.

Bilindiği üzere isteğe bağlı bağkurlularda primler ödenmediğinde 3. Ayın sonunda sağlık yardımı kesilir ve kişiler hastanelerden katkı payı indirimi olmadan yararlanırlar. Aynı şekilde eczanelerde ilaç alırken de aynı muameleye tabi tutulurlar. Genel sağlık sigortasına bağlı olan kişiler de kendilerine çıkarılan primleri zamanında ödemezlerse o zaman sağlık haklarını kaybedebilirler. Peki GSS en fazla kaç ay geciktirilebilir?

Genel sağlık sigortasına kaydınız yapıldıktan sonra en fazla 60 gün içinde ödeme yapmaya başlamalısınız. Genel sağlık sigortasından yararlanmaya devam etmek istiyorsanız özellikle 2. Aya dikkat etmelisiniz. 2. Ayın sonunda da ödemelerinizi yapmadığınızda o zaman sağlıktan yararlanma hakkını kaybetmiş olursunuz.

E-devle uygulamasında GSS ödemelerinizi takip edebilir ve son ödeme gününü öğrenebilirsiniz. Bu sayede ödeme gününü geçirmeden hastanelerden ve eczanelerden yararlanmaya devam edebilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası Yaptırılmazsa Ne Olur?

Genel sağlık sigortası yukarıda anlattığımız üzere zorunlu bir uygulama olarak çıkarılmıştır. Her vatandaşın mutlaka dahil olması gereken bir sistemdir. Genel sağlık sigortasına girmeden önce ödeyeceğiniz primlerin belirlenmesi için öncelikle gelir testine tabi olmanız gerekmektedir. Gelir testi için bulunduğunuz il ya da ilçenin  kaymakamlığına bağlı sosyal yardımlaşma vakfına gitmeniz gerekmektedir. Burada size verilecek formu, belediye emlak bürosuna, il ya da ilçe tarım müdürlüğüne ve en son tapu müdürlüğüne götürüp onaylatmanız gerekmektedir.

Bu imzalardan sonra belgelerinizi tekrar sosyal yardımlaşma vakfına getireceksiniz. Burada yapılacak değerlendirme sonrası size bir gss primi belirlenecektir. Bu GSS primlerini de her ay yatırmak sureti ile sağlıktan yararlanmaya başlayacaksınız.

Asıl konumuz olan GSS dahil olmazsam ne olur soruna değinecek olursak; GSS’ye dahil olmak için gelir testi yapmanız gerekmektedir. Eğer gelir testi yaptırmazsanız o zaman siz otomatikman en yüksek primle karşılaşabilirsiniz. En yüksek prim de asgari ücretli için ödenen primle eş değerdir ki bu da 400 TL’den bile fazla çıkma ihtimali vardır.

Çok yüksek GSS primleri ödememek için kendiniz bizzat sosyal yardımlaşma kurumana giderek gelir testi yaptırmanız gerekmektedir. Eğer üzerinizde ev ya da araba yoksa o zaman zaten size düşük bir genel sağlık sigortası çıkarılacaktır. Bunu ihmal etmeniz durumunda size ceza olarak çok daha yüksek primler çıkarılabilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu