Kasko

Araç Perte Çıkarsa Kasko Ne Kadar Öder

Son günlerde araç kaskosu ödemelerinde bazı değişiklikler yapıldı. Yapılan bu değişikliklerden pek çok kimsenin haberi olmadığı için bazı ödemelerin halen eskisi gibi yapılacağını düşünmekte. Ancak yapılan değişikliklerden bir tanesi de yapılacak olan ödemelerle ilgili. Uzun süredir kasko şirketleri ile tüketici arasında bazı sorunlar vardı. Bu sorunlardan birisi de tüketicinin aracının perte çıkması halinde hak ettiği parayı alamamasıdır. Yani tüketiciler poliçede yazan araç değerini alamamaktan şikâyetçi konumdalardı. Kasko yapılırken oraya bir değer yazılır. Bu değer aracın sigorta değeridir. Ve tüketicinin alacağı prim de bu değer üzerinden hesaplanır.

 

Yeni Düzenleme Neler Getiriyor?

 Geçtiğimiz günlerde Hazine Müsteşarlığı’ nın yayınladığı bir yönetmelik ile kasko yönetmeliğinde köklü değişiklikler oldu. 1 Nisan 2013’ te uygulamaya giren bu yönetmelikte bazı önemli değişiklikler göze çarpıyor. Bu değişikliklerin en önemlisi de poliçeye artık sigorta değerinin yazılmayacak olması. Hal böyle olunca da aracın piyasadaki değer belirlenecek ve prim de tüketiciye bu tutar üzerinden verilecek.

 

Aracım Perte Çıkarsa Kasko Bana Ne Kadar Öder?

Aracınız sizden kaynaklanmayan herhangi bir nedenden dolayı perte çıktığı takdirde, yönetmelikte yapılan değişiklikle aracınızı o günkü piyasa değeri belirleniyor ve o değer üzerinden sizlere ödeme yapılıyor. Ancak aracın değerini hangi piyasadan ve nasıl tespit ettiğini kasko şirketi size bildirmek zorunda. Bu değeri bir internet sitesinden de belirleyebilir ya da bir oto pazarından da belirleyebilir. Bedel nereden belirlenmişse yine hasar da aynı piyasa üzerinden belirlenecek ve ödeme o piyasa üzerinden yapılacak.

 

Sıfır Araçlarda Durum Ne?

Sıfır araçlarda zaten en az iki yıl boyunca herhangi bir sorun yaşanmıyor. Aracı alırken faturada yazan değer sigorta değeri olarak hesaplanacak ve prim ödemeleri de o bedel üzerinden ödenecek. Ancak bu durum sıfır araçlarda ilk iki yıldan sonra geçerlidir. Çünkü ilk iki yıl araçta herhangi bir hasar olması durumunda bedelin tamamı tüketiciye ödeniyor. Ancak bu tür uygulamalar, tüketici ile sigorta şirketi arasında çok fazla sorun çıkaracak bir duruma yol açacağı endişeleri de yok değil.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu