Kasko

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Trafikte istenmeyen kazalar sonrası araçların ister istemez değerleri düşmektedir. Özellikle yeni model araçlarda kaza sonrası birçok parça değişimine gidilmek zorunda kalınması durumunda araçta %25’lere varan değer kayıpları söz konusu olabilmektedir. Araç sürücüleri hem kaza sonrası araçtaki parça değişimlerini cebinden karşılamamak hem de aracın uğrayacağı değer kaybını karşılaması için kasko şirketi ile poliçe sözleşmesi imzalar. Ama genelde çıkan hasar tespit ve değer kaybı umulandan az çıkar. Peki araç değer kaybı nasıl hesaplanır? Kasko değer kaybını karşılamak zorunda mıdır? İşte tüm detaylar…

 

Kasko Araç Değer Kaybını Karşılar Mı?

Sıfır bir araç satın aldınız ve fiyatı da söz gelimi 100.000 TL. trafikte hatalı ya da hatlı olmadan bir kazaya karıştınız. Bu kaza sonrası aracınızda 20 bin TL değerinde hasar kaydı ve ön kaput değişimi ile yan çamurluk değişimleri oldu. Yani aracınızda artık hem değişen var hem de aracınızda 20 bin TL hasar kaydı var. Bu durumda aracınızın aynı model ve emsal olacak olan araçların değeri 90 bin TL iken sizin aracınız belki de 75 bin TL’den bile zor satılacak duruma gelmiş oldu. Peki sizin 15 bin TL’lik hasar kaybınızı kim karşılayacak? Daha doğrusu kasko değer tespiti tam zararı karşılar mı?

Bu tamamen sizin poliçedeki maddelere bağlı. Bundan dolayı sürekli sürücüleri yapılan kasko ve sigorta poliçelerinin iyi okunması hususunda uyarıyoruz. Eğer kaskonuzda bu beyanat varsa şirket zararınızı ödemek durumundadır. Eğer karşılamıyorsa; Araç değer kaybı dava dilekçe örneğini internet üzerinden bulup, buna ek olarak araç değer kaybı bilirkişi raporunu da bu belgelere ekleyip gerekli itirazları yapabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç Değer Kaybı Hesaplama Formülü

Aşağıdaki maddeleri tek tek inceleyin. Sizin araçla bu maddeleri tek tek kıyaslayarak aracınızın toplam değer kaybını bulabilirsiniz. Çünkü, değer kaybı hesaplaması çok değişik sonuçlar verebilmektedir. Genel olarak aşağıdaki kriterlere göre bir değer kaybı belirlenmektedir.

  1. Aracın yaptığı kilometre değeri
  2. Yedek parçalara ulaşım kolaylığı ve değerleri
  3. İşlem gören araç parçası sayısı değişen ve boyanan parça
  4. Boya onarımı ve kırılan cam türleri sayısı
  5. Değişim yapılan parçanın araçtaki konumu(kaput, tavan önemli malzemeler)
  6. Kullanılan yedek parçaların türü(ithal)
  7. Parça değişimlerinin nasıl yapılacağı ya da yapıldığı
  8. Aha önceki hasar durumu ve ayrıntıları
  9. Onarımın yapılacak olup olmayacağı
  10. Bakımın yetkili serviste olup olmadığı

Bu etkenlerin her biri aracın karşılaştığı maddi değer kaybının ölçülmesinde önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz de aracınızın değer tespitini bu maddeleri inceleyerek yapabilirsiniz. Sorularınızı yorum kısmında belirtebilirsiniz. En kısa sürede dönüş yapabiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu