Pratik Bilgiler

5664 Oto Tramer Hasar Kaydı Sorgulama servisi Güvenilir Mi?

Türkiye’de araçların geçmiş hasar kaydı sorgulama servisi 5664 olarak bilinmektedir. Ve kendi başına aracın tüm hasar kayıtlarını öğrenmek isteyen kişiler, 5664’e kısa mesaj atarak, plaka araç hasar sorgulama yaparlar. 5664 şase ve plaka sorgulama ücreti oldukça yüksek olmasına rağmen birçok sürücü bu paradan imtina etmeden gerekli tüm sorgulamaları yaparak aracı satın almaya karar vermektedir. Peki araç alacak sürücüler için, 5664 oto tramer hasar kaydı sorgulama servisi güvenilir mi?

Bu soruyu neden sorma gereği duyduk? Çünkü, birçok sürücü arabasını aldıktan sonra tesadüfen ya da başka yerden sorgulama yaptığında aslında hasarsız olarak bildiği aracının ya ağır kazalı ya da pert  kayıtlı olduğunu görmektedir. Araçların tramerde pert ya da ağır hasarlı olması onların fiyatlarını yarı yarıya düşürmektedir. Bu nedenle hasar kaydı dolandırıcılığına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Peki gerçekten de 5664 güvenebileceğimiz bir servis mi? Bunun için bir örnek vermek istiyorum hem de bizzat şahit olduğumuz bir örnek sunmak istiyorum.

5664 Oto Tramer Hasar Kaydı Sorgulama servisi Güvenilir Mi?

Şase İle Plaka Sorgulama Farklı Çıkabilmektedir?

Birkaç sene önce bir arkadaşımızın almış olduğu araç plaka tramer sorgulamasında tertemiz çıkmıştı. Yani araçta ne km’de oynama ne de en ufak bir hasar kaydı söz konusu idi. Hatta aracın eksper raporu da tertemizdi. Boya ve değişen yok. Ama araç alındıktan 5-6 ay sonra, arkadaş bu sefer tramerden  şase sorgulama yapma gereği duydu. Ve bu sorgulamada  aracın yaklaşık 20 bin TL hasar kayıtlı olduğu anlaşılmıştır.

Aracın gerçekten de kazasının olmamasına rağmen resmi olarak şasedeki hasar kaydı aracın gerçek değerini %30-40 oranında düşürdü. Ve araç çok ucuz bir fiyata satılmak zorunda kalındı. Yani söylemek istediğimi kısaca ifade etmem  gerekirse; araç plaka sorgulama işlemleri her zaman güvenli değildir. Peki ne yapılabilir? Şase sorgulama güvenilir mi? Ya da en iyisi bir sigortacıya ya mı gidip sormak gerekmektedir?  En garanti yöntem olarak emniyet trafik şubeden mi sorgulama yapılmalıdır?

5664 Oto Tramer Hasar Kaydı Sorgulama servisi Güvenilir Mi?

Nereden sorgulama yaparsanız yapın her zaman risk devam edecektir. Çünkü, artık bu konuda kasko dolandırıcıları o kadar çok artmıştır ki, plakada, şasede olmayan hasar kaydı belki de egzoz muayenesinde ortaya çıkacaktır. İşin ilginç yanı emniyet sorgulamasında bile bunun tam olarak güvenli olmamasıdır. Peki ne yapılmalıdır? Araç plaka sorgulama kesin çözüm var mı?

Bunun için en kesin çözüm geçmişi bilinen araçların satın alınması ve tanıdık kişiler ile ticaret yapmaktır. Oto dolandırıcılık şebekeleri bu işlerden çok para kazandığı için, en doğru yöntem olarak bilinen yerlerden ve gerekirse güvence alınarak oto satın alınma yöntemine gidilmesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu