GenelSGK

Tarım Bağkurlu Biri Sigortalı İşte Çalışabilir Mi?

Tarım bağkurlular değişen şartlar neticesinde bazı durumlarda sigortalı bir işte çalışmak zorunda kalabilirler. Özellikle de kış aylarında çiftçiliğin hiç olmadığı dönemlerde bazı tarım bağkurluları sigortalı bir işte çalışarak hem maaş alabilir hem de sigorta primleri de yatırılmasını sağlayabilirler. Peki tarım bağkurlu biri sigortalı bir işte çalışabilir mi? Bağkurluların sigortalı çalışmalarında sorun çıkar mı? Bu sorunların cevaplarını makalemizin devamında bulabilirsiniz.

Ülkemizde sağlık güvencesi ve emeklilik hakkı ile ilgili 3 tür uygulama mevcuttur. Bunlardan biri devlet memurlarını ilgilendiren uygulama emekli sandığıdır. Diğer ikisi de SSK ve Bağkurdur. Herkesin de bildiği gibi SSK  özel sektör çalışanlarının yararlanmış olduğu ve çalışan kişilerin sigorta primlerinin iş yere sahibi tarafından ödendiği bir uygulamadır. Diğer uygulama olan Bağkur ise daha geniş alana sahip olup,  hem esnafların tabi olabileceği hem de çiftçilerin ve serbest meslek erbaplarının bağlı olabileceği bir sağlık uygulamasıdır.

Yazımızın ana konusu bağkurlu birinin SSK’ya nasıl geçeceği ya da bunun tam tersi olarak da SSK’lı birinin bağkura nasıl geçebileceğidir. Yazımız bu konuda oldukça önem kazanmaktadır. Çünkü ülkemizin ekonomik özellikleri dikkate alındığında birçok esnafımız ya da bireysel sigorta yaptıran vatandaşımız değişik nedenlerden ötürü bağkuru bırakıp SSK’lı bir işe girmek durumunda kalabilmektedirler. Ya da çiftçi olan bir vatandaşımız,  tarladan gelen gelirin yeterli olmadığını düşünerek özellikle de kış aylarında başka yerlerde sigortalı olarak işe girebilmektedir.

Peki bir bağkur çiftçisi yazın kendi bağkur primlerini yatırabilirken kışın da başka bir yerde sigortalı olarak çalışabilir mi? Sistem bu gibi bir döngüye izin vermekte midir? bu sorunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz. Bilindiği üzere devlet vatandaşın daha çok lehine olan düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür. Yani yapmış olduğu yasa ya da yönetmeliklerde vatandaşı zor durumda bırakmak değil bunun tam tersi vatandaşın işlerini kolaylaştırıcı bazı önlemler alması gerekmektedir.

Bağkurdan SSK’ya geçmek ya da SSK’ dan bağkura geçmek tam da bununla ilgili bir uygulamadır. Yetkililer de bu konuda vatandaşa yardımcı olmaya yönelik bazı düzenlemeler yapmıştır. Bu düzenlemelere göre vatandaşlarımız istedikleri zaman tarım bağkurundan SKK’lı bir işe girebilecek, istedikleri zaman da SSK’lı işlerinden ayrılıp kendi tarım bağkurlarına geçiş yapabileceklerdir. Bununla ilgili olarak sorun yoktur.

Tabi bazı vatandaşlarımız özellikle de kışın çalışmış olduğu sigortalı işten çıktıktan sonra tekrar nasıl bağkur kaydının yapılacağını merak etmektedir. Burada vatandaşlarımızın yapması gereken tek şey, bağlı bulundukları SGK müdürlüğüne giderek gerekli aktivasyonları yaptırmaktır. Aktivasyonlar sonrası kişi ister SSK’dan ayrılık kendi bağkuruna geçer isterse de bağkurdan ayrılıp SSK’lı bir işe girer. Burada dediğimiz gibi yapılması gereken sadece SGK müdürlüğüne gidip gerekli başvuruları yapmaktır. Bunu yapmadığınızda hastaneye gittiğinizde sağlıktan yararlanma noktasında sorun yaşayabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için mutlaka bu başvuruları yapıp SGK’yı bu konuda bilgilendirmelisiniz.

 

Tarım Bağkuruna Geçmek İşsizlik Maaşını Engeller Mi?

İşsizlik maaşı daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere, sigortalı olarak çalışılan bir işten ayrılmanız durumunda iş kur tarafından kişilere belli bir dönem verilen maaşlardır. Burada amaç kişinin yeni bir işe girinceye kadarki masraflarını karşılaması konusunda yardımcı olmaktır. İşsizlik maaşının en önemli kriterinden biri de kişinin istifa etmemiş olmasıdır.

Eğer kişi SSK’lı olarak çalıştığı kurumdan kendi rızası ile ayrılırsa o halde bu eylemi sonrası işsizlik maaşı almaktan mahrum kalacaktır. Yukarıda makalemizin ana konusu da bu durumla ok ilgilidir. Siz tarım bağkura geçiş yapmak için çalışmış olduğunuz yerden istifa edecek olursanız o halde işsizlik maaşı da alamazsınız. Ama kurum kapanır ya da siz istemediğiniz halde sizin işinize son verilirse o halde size belli bir süre işsizlik maaşı ödenecektir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu