Trafik

Kaza Yapınca Ne Yapılmalıdır?

Trafikte her zaman istenmeyen kazaların yaşanması muhtemeldir. Bir sürücü kaza yaptıktan sonra hemen kaza yapınca ne yapılmalı diye telaşlı bir şekilde arayış içine girmektedir. Bu nedenle henüz kaza yapmadan bu gibi önemli bilgilerin öğrenilmesi gerekmektedir. Bu sayede kaza anında siz ve karşı taraf mağdur olmadan yapılması gerekenler en ince noktasına kadar yapılabilir. Özellikle güvenlik güçlerinin çok geç ulaşabilecek yerlerde kaza yapan kişilerin kendi aralarında anlaşamamaları durumunda, resmi prosedürün uygulanmaması daha sonra sıkıntılara neden olacağı için her sürücünün yapması gerekenleri bilmesi gerekmektedir.

Kaza anında ve sonrasında hem sağlık hem de resmi evrak yönü ile yapılması gerekenler hakkında ayrıntılı bir araştırma yaptık. İşte tüm detaylar…

 

Kaza Yerini Mutlaka Güvenli Bir Konuma Getirin!

İşlet yollarda meydana gelen kazalarda, eğer kaza yapan araçların güvenliği sağlanmazsa bu sefer 2. Hatta 3. Kazalara neden olunabilmektedir. Kaza sonrası sürücüler yaralı değilse ve basit kazalar ise o zaman hemen gerekli reflektör ya da diğer trafik işaretleri ile kaza yapan araçlar koruma altına alınmalıdır. Yoksa diğer sürücülerin de kazaya karışmasına neden olunabilir. Bu nedenle kaza sonrası ilk yapılması gereken, yol güvenliğinin sağlanmasıdır.

 

Kaza Yapınca Ne Yapılmalıdır?

Kaza Sonrası Kaza Tutanağı Nasıl Düzenlenir?

Kaza yapan kişiler, kendi aralarında anlaştıkları zaman, trafik ekiplerini beklemeden kendi aralarında tutanak tutabilirler. Ama bunun için gerekli şartların yerine gelmesi gerekmektedir. Aşağıdaki durumlarda sürücüler kendi aralarında kaza tutanağı tutamazlar. Bu durumlar;

  • Sürücülerin biri ya da her ikisi alkollü ise
  • Sürücülerin yaşı 18’den küçük ise
  • Sürücünün ehliyeti yoksa
  • Kazaya karışan araçlardan kamu araçları varsa
  • Kaza anında ölüm ya da yaralanma varsa
  • Kazada trafik sigortası yoksa

Yukarıdaki durumların biri bile tam şartlara uymuyorsa o zaman kaza tutanağı tutulmaz. Bununla ilgili olarak, eğer kişiler kendi aralarında anlaşsa bile güvenlik güçleri bu duruma müdahale edecektir. Bu nedenle sürücülerin bir ya da her ikisinde de yukarıdaki eksiklerden biri varsa o zaman tutanak tutulmaz.

 

Sürücüler Kendi Arasında Anlaşabilirse Tutanak Tutulur

Kaza yapan kişilerin durumları yukarıdaki maddelere uygun ise ve kişiler kendi aralarında bu sorunu halletmek istiyorsa, o zaman trafik ekiplerine haber verilmese de olur. Bununla ilgili olarak, öncelikle kişilerin kaza tutanağını doldurmaları gerekmektedir. Ruhsatta var olan bilgilerin doğru girilmesi gerekmektedir. Aynı kaza tutanağına her iki sürücünün de bilgileri girilir. Daha sonra, hatalı tarafın sigorta acentesine gidip eksikler tamamlanır. Sürücülerin kimlik, ehliyet ve ruhsat fotokopisi alınarak kaza tutanağına eklenir. Daha sonra servis ya da tamirhaneye gidilerek diğer işlemler tamamlanır.

Kaza Sonrası Sürücüler Anlaşamazsa Ne Olur?

Kaza sonrası sürücüler kendi aralarında anlaşamazsa bu sefer çözüm için jandarma ya da polis trafik ekibine haber verilir. Şehirlerde Alo 155 Polis, köy ve kasabalarda ise 156 Jandarma hattı aranarak emniyet birimlerine haber verilir. Gelen ekip gerekli tüm işlemleri yapacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu