Trafik

Alkollü Yapılan Kazada Kasko Hasarı Karşılar Mı

Trafiğe alkollü çıkmak en başta, meydana gelebilecek bütün kazaların sorumluluklarının  kabul edilmesi anlamına gelmektedir. Bir sürücü içkili bir şekilde kaza yaparsa, karşı taraf trafik ihlali yapmış ve kazaya neden olmuş olsa bile yine de mevzuata göre, içkili trafiğe çıkan kişi daha fazla kusurlu sayılacaktır. Bundan dolayı ne olursa olsun, içkili bir şekilde araç kullanmamak gerekmektedir. Ama içkili araç kullandıktan sonra kaza yapan biri, acaba kasko hasarı karşılayacak mı diye merak edebilir. Bunun için yazımızın devamına göz atınız.

İçkili Kaza Yapınca Sigorta Zararı Temin Etmez

İçki içtikten sonra kaza yapan birisinin, öncelikle alkol testleri sonrası kesin olarak alkollü olduğu tespiti yapılır. Kaza sonrası yapılan bu testlerden, kişinin 50 promil alkollü olduğu anlaşılırsa, bu durum sigorta şirketinin de göreceği şekilde sisteme girilir. Sigorta şirketi bu durumda bilerek kazaya sebep olmaktan dolayı, karşı tarafın hasarını karşılamak istemeyebilir.

Sigorta şirketi karşı tarafın mağdur olmaması adına ilk etapta hasarı karşılasa bile, daha sonra bu parayı alkollü kişiden tahsil etmek için icra işlemi bile başlatabilir. Tabi bunun için önce mahkemeye gitmesi gerekmektedir. Ama alkol oranı 50 promilin altında olanlar için bu geçerli değildir.

Alkollü Yapılan Kazalarda Kasko Zararı Temin Eder Mi?

Sigorta şirketinin yanı sıra ayrıca bazı araçlar kaskolu olmaktadır. Bu kaskolu araçların kaza yapması durumunda yine kasko şirketi kişinin alkol kullanıp kullanmadığına dikkat eder. Kişi binek yani özel aracı ile kaza yapmış ve alkol kullanım oranı da 50 promilin üstü ise o zaman ne kişinin araö masrafı ne de karşı tarafın araç masrafı karşılanmaz. Sürücünün bu parayı cebinden ödemesi gerekmektedir. Ama 50’nin altında ise o zaman sürücüye bu ödeme yapılabilir.

Ticari Araçları Alkollü Kullanmak

Ticari araçların kullanımında alkol olayına daha fazla dikkat edilir. 50 promil alkol kullanım sınırı ticari araçlar için geçerli değildir. Yani kişi özel arabası değil de ticari bir araca binecekse o zaman kesinlik alkol kullanmaması gerekmektedir. Bu şekilde trafik ekiplerine yakalanan sürücüye ceza da kesilir. Sigorta ve kasko şirketleri de ticari araç kullanımında alkole kesinlikle müsamaha göstermezler. Kişiler bütün yapılan kazaların masraflarını cebinden ödemek durumunda kalabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu