Genel

Üniversite Öğrencileri Sağlıktan Nasıl Yararlanır?

Üniversite okuyan öğrenciler daha önceki yıllarda erkekler ve bayanlarda farklı yaş sınırı olmakla birlikte belli bir yaşa kadar anne-babası üzerinden sağlıktan yararlanmak idi. Ama 2012 yılında çıkan Genel Sağlık Sigortası zorunluluğu ile birlikte artık gençlerin üniversitede ve mezun olduktan sonra sağlıktan yararlanma kriterleri değişmiştir. Peki üniversite öğrencileri sağlıktan nasıl yararlanır? Özellikle GSS zorunlu olduktan sonra, sürekli borçlanan gençler üniversite okurken de GSS primi ödemek zorunda kalacak mı?

 

Üniversite Okuyan Öğrenciler GSS’li Mi Oluyor ?

2012 yılında çıkarılan GSS kanununa göre,  Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşların zorunlu bir sağlık güvencesi bulunmaya başlamıştır. Yaşlı, genç, öğrenci, fakir, zengin herkes ne olursa olsun GSS kapsamında sağlık hizmeti almaya başlamıştır. Peki üniversite öğrencileri bu zorunluluğun neresinde durmaktadır?

Üniversite okuyan öğrenciler, 25 yaş sınırına kadar devletin sağlık güvencesi altında hizmet görmeye devam edecektir. Mevcut kanunun özeti şu şekildedir;

Üniversite eğitimini bitiren her öğrenci mezuniyetini takip eden 2 sene boyunca sağlık hizmetlerinden bedava yararlanır. Sağlık hizmeti için okulun bitmesi değil, mezun olduktan sonra 2 senenin daha geçmesi gerekmektedir. Ayrıca, burada önemli bir kriter daha vardır. Bu da 25 yaş kriteridir.

 

Üniversite Mezunları Kaç Yaşına Kadar Sağlıktan Yararlanabilir?

Üniversite okuyan öğrenciler, mezun oluncaya kadar sağlıktan bedava yararlanırlar. Kız –erkek fark etmeksizin her öğrenci mezun oluncaya kadar sağlık hizmeti almaya devam eder. Hatta mezun olan her öğrenci ayrıca 2 sene boyunca sağlık hizmetini almaya devam edecektir. Ama bunun da belli bir yaş şartı vardır.

Üniversite Öğrencilerine GSS Yapılır Mı?

Üniversite Öğrencilerine Sağlıkta 25 Yaş Engeli!

Sağlıktan yararlanmak isteyen öğrencilerin 25 yaşını geçmemeleri gerekmektedir. Ortalama bir öğrenci genelde üniversiteyi 22-23 yaş civarı bitirmektedir. Buna ek olarak da 2 sene daha ilave sağlık hizmeti verildikten sonra, 25 yaş sınırı buna göre belirlenmiş olmaktadır.

Ama üniversiteyi geç bitiren kişilere sağlık hizmeti ancak 25 yaşına kadar verilmektedir. Örneğin, üniversiteyi 24 yaşında bitirmiş biri, mezun olduktan sonra ancak  sene sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Ya da 25 yaşında üniversite bitiren birisi de mezun olur olmaz sağlık hizmetlerinden artık yararlanamayacaktır. Özetle, üniversite öğrencileri mezun olduktan sonra ancak 25 yaşına kadar sağlıktan yararlanabilir.

Üniversite Öğrencileri GSS Yaptırır Mı?

Türkiye’de bağkur ve SSK’lı olmayan herkesin mutlaka gelir testi yaptırıp GSS’li olması gerekmektedir. Bu durum üniversite öğrencilerinin de gelir testine tabi tutulup tutulmayacağı sorusunu gündeme getirmektedir. Peki öğrenciler Gelir Testi yaptırır mı?

25 yaşını doldurmayan üniversite öğrencilerinin GSS yaptırmasına gerek yoktur. Yine lise öğrencilerinin de GSS’li olabilmesi için 20 yaşını doldurmaları gerekmektedir. 20 yaş aldı liseliler ve 25 yaş altı üniversiteliler GSS kapsamına alınmayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu