Araç Sigortası

Trafik Sigortası Neye Göre Belirlenir?  

 

Zorunlu trafik sigortası sürekli gündemdeki yerini korumaktadır. Çok yüksek çıkan sigorta ücretleri, taban fiyat uygulaması ve daha birçok konuda trafik sigortası ile ilgili haberler duymaya devam ediyoruz. Bu haberlerin merkezinde de trafik sigortasının tutarları yer almaktadır. Sürücüler en çok da yüksek sigorta ücretleri nedeni ile yakınmaktadır. Peki bu trafik sigortası neden bu kadar yükseldi? Trafik sigortası neye göre belirlenir? Bu sorun cevapları için yazımızın devamını okuyunuz.

Ülkemizde on milyonlarca araç bulunmaktadır ve her aracın mutlaka yaptırması gereken zorunlu bir trafik sigortası bulunmaktadır. Sürücüler her sene sürekli olarak artan bu sigorta fiyatları nedeni ile artık araçlarını sigortalatmadan trafiğe çıkarmaktadır. Şu anda trafikte en az 3 milyon sigortasız araç olduğu tahmin edilmektedir.

 

Trafik Sigortası Nasıl Belirlenir?

Trafik sigortası belirlenirken birçok faktöre bakılmaktadır. Şimdi sizin için aşağıda bir sigorta şirketinin fiyat teklifi sunarken nelere baktığı hakkında bilgiler vereceğiz. Bunların belli başlıcaları;

  • Araç yani ruhsat sahibinin yaşı-cinsiyeti
  • Aracın yaşı
  • Ruhsat sahibinin daha önceki sigortalılık süresi
  • Araç sahibinin şimdiye kaç kere araç sahibi olduğu ve her araç için 1 senelik sigortalılık süresini doldurup doldurmadığı
  • 1 sene sigorta dolmadan araç satılırsa ve araç sürücüsü aynı sene kaza bile yapmazsa bir daha ki sene sigorta indirimi olmaz
  • Araç sürücüsünün daha önceki kaza kayıtları
  • Sigorta şirketinin markası da fiyatta etkilidir. Büyük sigorta firmaları yüksek teklif sunar
  • Dolar kuru
  • İthal araba parça fiyatları
  • Ülke genelinde yaşanan kaza oranı
  • Aracın plakasının bağlı olduğu il

Gördüğünüz üzere bir aracın trafik sigortası belirlenirken birçok noktaya önem verilmektedir. Bunlar içinde aslında en önemlileri de dolar kurunun durumudur.

Çünkü, sigorta şirketleri kaza yapan araçların parçalarını yurt dışından yapılan ithalat ile temin etmektedir. Yurt dışı ithalat da sürekli olarak dolar kuru ile yapılmaktadır. Dolar son birkaç senede 3 katına çıktığı için sigorta ücretlerinin  de 3 katına çıkması oldukça doğaldır.


Ayrıca ülke genelinde son senelerde çok sık kazalar olmaya başladı. Bu kaza oranları nedeni ile sigorta şirketleri çok fazla tazminatlar ödemek zorunda kalmaktadır.


Sürücü Hataları Sigorta Ücretlerini Doğrudan Etkiler

Bir sürücü sürekli olarak kazaya karışıyorsa o zaman bu sürücünün bir dahaki sigorta ücreti de ona göre yüksek çıkacaktır. Ülke genelinde sürücü hatalı kaynaklı çok fazla kaza olduğu için, sigorta şirketleri bu masrafları genel olarak tüm sürücülerden çıkarmaktadır. Örneğin, bir sürücü hatalı olarak kaza yapsa ve ölse sigorta şirketi bu kişiden bir dahaki sene zamlı bir poliçe parası alamaz. Hatta bu sürücün ailesine diğer sürücülerden toplamış olduğu paradan tazminat verir. Bu da genel olarak sigorta fiyatlarının artmasına neden olan etmenlerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu