Trafik

Kazada Kusuru Olmayana Trafik Cezası Kesilir Mi?  

Ülkemizde yaklaşık 20 milyon aracın trafikte seyahat ettiğini düşündüğümüzde her gün birçok kazanın olması oldukça doğal karşılanmalıdır. Ülkemiz genel anlamda Avrupa’ya göre kaza yapma oranı daha yüksektir. Bunun bazı sebepleri olmakla birlikte bizim asıl konumuz olan kaza anında kusurlu olup olmadığımıza göre bize bir ceza kesilip kesilmeyeceğidir. Birçok sürücü trafik kurallarını ihlal ettikleri için ya da dikkatsiz araç kullandıkları için kazaya karışırlar.

 

Yapılan kaza sonrası trafik polisi gelir ve gereken rapor ve tutanakları düzenler. Burada önemli bir nokta var. Kazada kusurlu olmayana trafik cezası kesilir mi? Bununla ilgili çok net bir şey söyleyemeyiz. Çünkü birçok trafik polisi bu konuda standart bir uygulama içine girmemektedir. Bazı polisler kesinlikle ceza kesmezken bazıları ise kazada kusuru olmayan sürücülere bile büyük cezalar kesmektedir. Tabi kanunlar kişilere ya da görevlilere göre değişmez.

 

Ama yapılan trafik kazasının devlete bir zararının olup olmaması önemli bir nokta olarak görülmektedir. Örneğin siz bir kazaya karıştınız. Ama hiçbir şekilde suçunuz yok. Kaza sonrası polis geldi ve tutanak tuttu. Tutanakta da sizin bariyerlere zarar verdiğiniz yazılmış ve bu nedenle size ceza kesildiğini öğrendiniz. İşte burada hiçbir şekilde kusurlu olmadığınız halde size ceza kesildiğini görüyorsunuz. Burada bir dava açma ya da itiraz etme hakkınız var, ama bunun ne kadar uzun süreceğini kestiremeyeceğiniz için belki de buna tenezzül etmeyeceksiniz.

 

Trafikte iken yapmış olduğunuz kaza sadece maddi kayıplar içeriyorsa,  karşı tarafta kusurlu ve kusurunu da kabul ediyorsa o halde trafik polisi çağırmadan kendi aranızda tutanak tutabilirsiniz. Bu şekilde hem kusurlu kişi hem de kusuru olmayan kişi trafik cezası yemekten kurtulur. Çünkü trafik polisinin size birçok başlık altında ceza kesme yetkisi vardır.

Bunlar;

  • Devlet malına zarar vermek
  • Trafiği tehlikeye sokmak
  • Trafiği uzun süre işgal etmek

Bu ceza başlıkları uzayıp gider. Ama önemli olan sürücülerin anlaşarak kendi aralarında tutanak tutmalarıdır. Aksi halde işlemler hem uzun sürer hem de iki tarafın da ceza yeme olasılığı artar.

 

Yapmış olduğunuz kazada yaralanma ya da ölüm varsa o halde kesinlikle trafik polisi gelecek ve işlem yapacaktır. Burada artık işlemler adli boyuta da taşınacaktır. Yaralanmalı kazalarda sürücüler isteseler de kendi aralarında tutanak tutamazlar. Burada yetki artık trafik polisi ya da trafik jandarmadadır.

 

Trafik Cezası Yememek İçin Ne Yapmalısınız?

 

Trafikte seyrederken herhangi bir nedenden dolayı bir kazaya karışmış olabilirsiniz. Eğer kazanın boyutu çok büyük değilse, bunu sürücüler kendi aralarında halledebilirler. Bunun için öncelikle tarafların kimin suçlu kimin suçsuz olduğunu kabul etmesi gereklidir. Eğer bu nokta anlaşmaya varılırsa, kaza tutanağı da daha net ve kolay hazırlanır.

Kaza tutanağı tutulduktan sonra gerekli evrakların fotokopisi çekilir ve araçlar servise götürülür. Eğer işlemleri bu şekilde hallederseniz her iki taraf da ceza yemekten kurtulur. Ama taraflar anlaşamaz ve trafik görevlileri olaya müdahale ederse o halde iki tarafın da ceza yeme ihtimali olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu