Genel

Küçük Baş Hayvan Sigortası Ücretleri Ne Kadar?

Ülkemiz tarım ülkesi olduğu için sınırlarımız içinde on milyonlarca büyük ve küçük baş hayvan bulunmaktadır. Bu hayvanların sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bunda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının büyük katkısı olmaktadır. Küçük baş hayvan yetiştirmek isteyen çiftçi ve girişimcilere her konuda destek sağlanmaya çalışılmaktadır.

Bunların başında da hayvan sigortası gelmektedir. Küçükbaş hayvan sayısı az ya da fazla olan girişimcilere uygun fiyattan sigorta yapılmaya başlanmış ve bu konuda %50 sigorta desteği verilmeye başlanmıştır. Peki küçük baş hayvan sigortası ücretleri ne kadar? Hayvan sigortası devlet desteği tam olarak ne kadar? İşte detaylar…

 

Koyun, Keçi Sigorta Prim Fiyatları

Hayvancılık ile uğraşan çiftçilerin en büyük korkuları uzun süre besledikleri hayvanlarının aniden bir hastalık ya da doğal afet nedeni ile ölmeleri ya da çalınmalarıdır. Yıl boyunca emek verilen hayvanların bir anda kaybedilmesi çiftçiler için büyük sıkıntı oluşturacağı için bunun çözümü de bulunmaya çalışılmakta ve bu noktada hayvan sigortası ön plana çıkmaktadır.

Küçük baş hayvan grubunda yer alan; keçi, koyun, koç, kuzu, oğlak, teke gibi hayvanların sigorta primleri nasıl hesaplanmaktadır?  Bununla ilgili size bazı formüller sunacağız. Bu formüllere göre sahip olduğunuz hayvanların kaç paradan sigortalatabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Küçük baş hayvan sigortası hesaplanırken en önemli iki kriter şudur;

  • Hayvanların Değeri
  • Hayvanların Sayısı

Bu iki kriter üzerinden sigorta prim fiyatları belirlenmektedir. Sigorta prim fiyatları belirlenmeden önce, hayvanın ölmesi durumunda sigorta şirketinin çiftçiye ödeyeceği para hesaplanır. Örneğin, bir koyunun değeri 700 TL olarak belirlendikten sonra aynı koyun için prim değeri belirlenir.

Küçük Baş Hayvan Sigortası Ücretleri Ne Kadar?

Küçük Baş Hayvan Sigortası Prim Oranları Hesaplama

Burada genelde prim değerleri %3 olarak belirlenmesine rağmen, bu rakam ortalama 600-700 TL’lik hayvanlar için 40 TL’yi bulmaktadır.  Hayvan sayısı arttıkça toplam prim ücretlerinde indirimler yapılabilmektedir. Örneğin 200 tene koyunu olan biri ile 10 tane koyunu olan biri aynı oranda prim ödemez.

Sizin elinizde 100 adet koyun varsa, ortalama olarak toptan 4 bin TL yıllık olarak prim ödersiniz. Prim süreleri de burada önemlidir. Yani bazı çiftçiler sadece 3 ay sigorta yaparken bazıları da 12 ay üzerinden sigorta yapmaktadır.

Sigorta süresi arttıkça ödenecek sigorta ücreti artacaktır; ama aynı zamanda oransal olarak prim ücretleri daha düşük hesaplanacaktır. Aynı çiftçi yıl içinde 3’er aylık 4 kez sigorta işlemi yaptırması ile tek seferde 12 aylık sigorta işlemini yaptırması arasında dağlar kadar fark vardır. Bundan dolayı çiftçilerimizin sigorta yaparken yıllık olarak yapması daha doğru olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu