Araç SigortasıKasko

Hasar Kaskodan Mı Sigortadan Mı Yaptırılmalı  

 

Trafik kazaları son dönemlerde çok sık karşılaştığımı ve birçok kişinin hayatını kaybettiği durumlardan biridir. Ülkemizde yaşanan trafik kazalarının oranı Avrupa’dan çok daha fazladır. Bu durumun birçok sebebi olmak ile birlikte en önemli neden de dikkatsizliktir. Özellikle bu makalemizi de gerek dikkatsizlik sebebi ile gerekse başka bir sebepten ötürü yaşanılan bir kazadan sonra araçların tamir bakım ücretlerinin nasıl giderileceği ile ilgili bazı önemli bilgiler vereceğiz. Özellikle de trafik kazasında suçlu olan kişi karşıdaki kişinin arabasında var olan hasarı kendi kaskosundan mı yoksa sigortasından mı karşılamalıdır sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Hasar kaskodan mı sigortadan mı yaptırılmalı?

Bu sorunun tek ve net bir cevabı olmayacaktır. Çünkü sürücülerin kaza geçmişi, kasko sözleşmesinin ya da sigorta sözleşmesinin içeriği, sürücünün yaşı vb.  daha birçok etken göz önünde bulundurularak bu soruya cevap verilmesi gerekmektedir.  Öncelikle konunun daha iyi anlaşılması için bir somut örnek ile makalemize devam edelim.

Diyelim ki bir kazaya karıştınız. Ve kazada sizin kusurunuz  8/8 olarak kabul edildi. Yani bütün suç sizde.  Ayrıca karşıdaki kişinin aracında da büyük bir hasar oluştu. Tabi sizin aracınızın hem kaskosu hem de sigortası olduğu için bu konuda oldukça rahatsınız; ama son zamanlarda kasko ve sigorta şirketlerinin yapmış oldukları önemli bir değişiklikle kaza yapan kişilerin hatalı olması durumunda bir daha ki poliçenin çok daha yüksek çıkarılmasına karar verilmiş ve bu da birçok kaza yapan sürücünün bir dahaki senede büyük ücretler ödemelerine neden olabilecektir.

Bu özel durumdan ötürü neden olduğunuz hasarın sigortanızdan mı yoksa kaskonuzdan mı karşılanacak olması oldukça önemli bir soru haline gelmektedir.

Kaza sonrası oluşan hasarlar genelde sigorta üzerinden karşılanmakta ve bu da iki araç üzerinde de hasar kaydının çıkmasına neden olmaktadır. Bu da araç satışlarında bazı maddi kayıplara neden olabilmektedir. Bunun önüne geçmenin yolu kaza sonrası doğru bir karar verilerek, hasarın kaskodan mı yoksa sigortadan mı karşılanmalı hususuna açıklık getirilmesi gerekmektedir.

 

Kasko Sözleşmesiniz Oldukça Önemli

Sahip olduğunuz kaskonun sözleşmesi bu noktada oldukça önem arz etmektedir. Eğer kasko sözleşmesinde, hatalı olsanız bile karşı tarafın bütün hasarlarının karşılanacağı ibaresi varsa ve de bu giderler sonrası bir dahaki seneye ait olan hasarsızlık indirimden yararlanmaya devam edeceğinize dair bir madde varsa o zaman hasarı rahatlıkla kendi kaskonuzdan yaptırabilirsiniz.

Bazı kasko sözleşmelerinde çok ağır maddeler bulunmakta ve sürücünün en ufak bir hasar karşılama yoluna gitmesi ile birlikte bir dahaki sene çok yüksek kasko ücretleri ile karşı karşıya kalabilmesine neden olabilmektedir. Bu konuda kaza sonrası öncelikle soğuk kanlılıkla bir kaza tutanağı hazırlanmalı ve sonrasında da hep beraber sigorta acentesine giderek en doğru kararın verilmesine çalışılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu